4.1.13

LEMBU PUNYA SUSU SAPI DAPAT NAMA..

Salam. Biasa kena macam ni? Tak kira la di tempat kita mencari rezeki mahupun dalam persaingan di dunia yang sementara ni.
Perit jerih kita berusaha untuk melunaskan kerja, demi sesuap nasi, demi keberkatan rezeki tetapi alhir ceritanya otang lain yang dapat kredit dan pujian. Lebih parah orang tu sendiri yang claim kerja kita sebagai kerja mereka.
Pepatah Melayu menggambarkan situasi ini seperti tajuk dia atas (eheh da macam tulis surat formal plak!). Lembu punya susu tapi sapi yang berbeza sifat dan sumbangannya mendapat nama. Mana puncanya? Adakah kelalaian lembu sampai tak perasan susunya diambil kesempatan? Atau adakah sapi memang perangainya begitu, menfambil kesempatan atas kelemahan orang lain? Dua kemungkinan boleh berlaku.
Kedua-dua kemungkinan di atas mungkin pernah berlaku pada kamu dan saya akui pernah terjadi pada diriku.
Namun ingatlah hakikatnya lembu ataupun sapi tetap milik Allah dari hujung tanduk hingga hujung kaki. Mungkin sapi dapat nama, tapi sampai bila? One fine day dunia akan tahu juga kisah sebenar. Yang penting, lembu dah lama dapat pahala atas sumbangannya. Malah Allah maha Tahu dan lebih tahu apanyang sebenarnya berlaku.

Hasbiallah ni'mal wakil

Suffian Amrin