15.6.08

Set baru!


Orangnya tetap lama! Haha. Ini set baru NMI kat Jakim putrajaya. Alhmdulillah cantik! Tp lum siap sepenuhnya..

9.6.08

Minyak oh Minyak!


Minyak Oh Minyak!


Malaysia mengeluar lebih kurang 650,000 tong minyak sehari. Kita guna 400,000 tong dan selebihnya 250,000 tong di export. Tiga tahun lalu minyak mentah dijual pada kadar USD30 satu tong. Hari ini ianya USD130 – kenaikan sebanyak USD100. Hampir tiada peningkatan di dalam kos pengeluaran oleh itu lebihan USD100 boleh dianggap untung bersih. 250,000 tong yang dieksport sepatutnya memberi kita pulangan 250,000 x 100 x 365 x 3 = RM27,375,000,000 (Dua puluh tujuh bilion Ringgit).Tetapi Petronas untung lebih RM70 billion, yang kesemuanya milik Kerajaan.

Apa cerita nih? Lepas ni mesti semua harga barang naik melambung! Ada yang bertanya:
1. Kenapa nak banding harga Minyak kita dengan negara bukan pengeluar minyak? (cth Thai, Indonesia, Singapore). Kenapa tak tengok harga kat Venezuela, Arab Saudi n Arab Countries?
2. Betul ker kerajaan naikkan harga minyak sebab nak tutup cerita Pulau Batu Putih yang dikhabarkan pihak kita 'menipu' dalam CIJ The Hague?
3. Kenapa kita kena ikut sgt harga minyak antarabangsa sedangkan kita jugak untung daripada eksport minyak?
4. Rebet minyak diperkenalkan. Pahni bila harga barang semua naik, yang tambah menderita ialah mereka yang kurang keupayaan esp yg takde kereta.. Lebih menderita kan?
5. Naik pengangkutan awam. Hmm orang2 besar kita x tengok ke cemana pagi2 n ptg2 pengangkutan awam kita sesak dengan orang? Lum cerita lagi pasal jadual pengangkutan yang tidak efisyen. Lebih menderita kan?
6. Kenapa naikkan harga minyak sebelum fikirkan alternatif utk membantu rakyat? Kenap bila orang dah bising2 BARU NAK FIKIR ALERNATIF?
7. Kata bulan 8, tapi ni baru bulan 6 kan? Kenapa hari ni bincang, hari esok terus berkuatkuasa? Tapi bila cakap pasal alternatif, dalam surat khabar tulih MINGGU DEPAN baru nak bentangkan.. Kenap tak HARI ITU jugak?

Huhh.. banyak soalan. Kesian bila dengar cerita2 ramai yang kena totally ubah jalan hidup sejak minyak naik. Berenti belajar, kerja lebih kuat, catu makan, pindah rumah lebih murah dll.